dinsdag 6 mei 2014

D.I.Y. binnenste buiten... een kleine stadstuin

Buiten naar binnen halen of binnen naar buiten... What's in a name? Bijna iedereen vindt het fijn als het aangrenzende stukje grond dat wij de tuin noemen een verlengstuk is van de woonruimte. Onlangs heb ik mijn eigen kleine stadstuin van 5.4 m bij 6.75 wat aangekleed met budgetvriendelijke oplossingen.

 
De zithoek heb ik gemaakt van stapelblokken en resthout van de schuttingen dat ik gered heb van een enkeltje naar het recycle perron. Het bankje past zo perfect bij de schuttingen. De stenen zijn erg zwaar en heb ik niet verlijmd, zodat ik vrij ben in het eventueel veranderen van de opstelling of plek. Ook de zittingen zijn in de winter droog op te bergen voor een langere levensduur
 
Het tafeltje heb ik gemaakt van een fruitkist waar ik wieltjes onder heb gezet. Het resthout van de schuttingen heb ik er tegen aan geschroefd en wat restant terrastegels dienen als tafelblad.
 

De tuinschilderijen zijn echt een kwestie van smaak. Je moet het mooi vinden. Ik ben er niet automatisch een voorstander van, maar mijn tuin snakte echt naar wat kleur en uiteindelijk vind ik het toch erg gezellig geworden.
 


Het bistro setje had ik al en was oorspronkelijk wit. Ik gaf de set pastelkleuren die ik nog over had van andere projectjes om de tuin die overwegend bestraat (lees: onderhoudsarm) is wat meer kleur te geven. Ook het verhoogde terrasje met daarin rode en gele straatklinkers geeft wat dimensie aan de anders vlakke en saaie tuin.

Omdat ik nog schuttinghout over had, heb ik een tuinkeukentje met geïntegreerde BBQ gemaakt. Opnieuw heb ik resthout van de schuttingen gebruikt en de BBQ-emmer stond al jaren ongebruikt in de schuur. Zie hieronder hoe ik te werk ben gegaan.


 

 
Het hout voor de poten op gewenste hoogte zagen.
 
 
 

 
De delen aan elkaar verbinden met behulp van stoelhoeken.
 

 


 
De delen van het blad zijn aan elkaar gemaakt d.m.v. steunplanken. Het rooster van de BBQ heb ik gebruikt als mal + wat extra centimeters om een opening te maken. Let er op dat je BBQ geen direct contact maakt met het hout, vanwege de hitte.
 


 

 
Met een decoupeerzaag kan je prima rond zagen.
 

 
 
Voor het onderste blad moet je rekening houden met uitsparingen bij de hoeken.

 
De badkamertegel bezweek onder de hitte tijdens een eerste BBQ, dus die heb ik inmiddels vervangen door een terrastegel.
 


Ik heb absoluut geen groene vingers, dus het had niet veel gescheeld of er was helemaal geen levend spul in de tuin gekomen. Uiteindelijk heb ik toch enkele tegels weg gehaald en er een kleine plantenbak in gemaakt. Ik zal mijn uiterste best doen om de treurwilg, hortensia's en aardbeien (wens van dochterlief) een goed leven te geven. 
 
In de nabije toekomst zullen er vast nog wat losse plantenbakken bij komen.
 

2 opmerkingen:

  1. Erg leuk! Ik heb een vraagje over je zelfgemaakte bank. Heb je die planken vast gemaakt aan de stenen, en zo ja hoe? En zo nee, schuift dat niet?

    Groetjes
    Stella

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Stella, dankjewel! Ik heb de planken niet vast gemaakt, maar er gewoon opgelegd. Ik heb de stenen zelfs niet verlijmd en het geheel stond twee jaar lang superstabiel (weer en wind). Het scheelt natuurlijk dat het bankje tegen de schuur een schutting stond, waardoor er nauwelijks ruimte was voor verschuiven. Het was trouwens een tijdelijke oplossing omdat ik wist dat ik een steigerhouten loungebank zou maken. zie: http://pimp-ish.blogspot.nl/2015_05_01_archive.html

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of reacties?