dinsdag 5 mei 2015

DIY: Ikea-hack (meubels pimpen met steigerhout)

 
Voor iedereen die een uniek en betaalbaar meubel wilt hebben is een Ikea-hack een prima oplossing. Ikea maakt degelijke meubels die prijsvriendelijk en eenvoudig in elkaar te zetten zijn en blijft immens populair. Omdat je niet hetzelfde interieur als je buren wilt hebben, kun je op het web tal van ideeën vinden onder de zoekterm IKEA hack, om jouw favouriete Ikea meubel toch een eigen "touch" te geven.
 
 
2 (Besta) kastjes aan elkaar vast zorgt voor één lange tv meubel.
 
 
 
 
Als je instructies kunt lezen en een dosis geduld hebt,
kan ook jij prima een Ikea kastje in elkaar zetten.
 
 


Dochterlief was mee naar de opdracht en wilde dolgraag bij iedere stap assisteren.

 

De klant wilde onbehandeld steigerhout van 5 centimeter dik. Het was een zoektocht die niet leek te slagen. We kwamen alleen gebruikte planken van deze dikte tegen. Toen we eenmaal besloten om voor andere dikke planken te gaan, liepen we bij de handelaar onverwacht toch nog tegen een klein restpartijtje dikke onbehandelde ruwe steigerplanken aan.



Na goed schuren kwam de schoonheid van deze planken nog beter naar voren.

 
De kastjes heb ik eerst nog even licht opgeschuurd voor een betere hechting van het houtlijm.
 
 

Om de werking van het hout straks te minimaliseren heb ik het hout via de binnenkant ook nog extra vast gezet met schroeven.



 

 
Naar eigen smaak kan je het hout met een blanke (watergedragen) meubelbeits afwerken of kiezen voor een vernis. Hier kozen we voor een paar tinten donkerder. Dit geeft een mooi contrast met de witte kast.
 
 


Voor het eindresultaat heb ik drie lagen beits gebruikt.

 
 
 
deurtjes er in en voila!
 

5 opmerkingen:

  1. Ziet er top uit!

    Mag ik vragen welke vernis of beits jullie gebruikt hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Tom, Dankje en mijn excuses voor mijn late reactie. (drukte) Wij hebben een watergedragen beits gebruikt van de Gamma. De precieze kleur ben ik even vergeten, maar het was een vrij lichtbruine kleur, waar we drie lagen van gebruikt hebben. Als je het alsnog echt wilt weten zou je me het beste even een mailtje kunnen sturen, dan zoek ik dat nog even voor je uit.

      groetjes

      Verwijderen
  2. Echt heel leuk en stoer! Ik zoek nog een mooie open kast met steigerhout om het speelgoed van de kleinste in op te bergen dit zou geweldig zijn! TOP!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk gedaan! Wij willen het ook op deze manier gaan doen. Zijn de kastdeurtjes hoogglans of gewoon mat wit? Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooi! Wij willen dit ook gaan doen in ons nieuwe huis! Even een vraagje: zijn de kastdeuren hoogglans of gewoon mat wit? Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen

Vragen of reacties?