dinsdag 7 mei 2013

DIY stappenplan betonnen aanrecht

Bij het ontwerpen van de keuken wilde ik heel graag een aanrechtblad van beton. Een blad laten storten door een professioneel bedrijf is zeer prijzig. Op het internet wemelt het van de stappenplannen hoe zelf een betonnen aanrechtblad te maken. Twee linkerhanden heb ik niet, dus ik dacht ik probeer het gewoon. Lukt het niet, dan kan ik altijd nog een blad laten maken.

De basis bestaat uit keukenkastjes van de ikea. Omdat een betonnen blad een industrieel en robuust uiterlijk heeft, koos ik voor een combinatie met de strakke hoogglans witte frontjes (Abstrakt).samen met mijn nichtje heb ik mijn eerste wandje van cellenbeton gemaakt.


De bouwmarkt zaagt het betontriplex perfect op maat voor je. Dit is zeker aan te raden, want zelfs de ervaren klusser met vaste hand zal niet zo recht kunnen zagen als een machine. Het resultaat van je aanrechtblad is hiervan afhankelijk.

 
leuk detail: ik kreeg als vrouw erg veel bekijks en opmerkingen ("help mijn vrouw is klusser!") met mijn karren vol gereedschap en materialen, hout en zakken betoncement.

gelukkig goed meetwerk gedaan.
 
Het bouwenvan de bekisting kan beginnen. 

 
even passen of de kookplaat, wasbak en bewapening passen

 
en storten maar... zoonlief en neefje (halve mannen) mochten helpen met beton mixen.


een paar dagen drogen voordat de bekisting er af mag.

 
oei! beginnersfoutje.
Op de smalle delen had ik extra bewapening moeten gebruiken.
Ik maak me er echter niet druk om.
Dergelijke schoonheidsfoutjes passen prima in een industriële keuken


 
schuren en schuren en schuren..
Het breedband schuurapparaat heb ik gehuurd.
De exentrische heb ik aangeschaft. Die zal ik nog vaker gaan gebruiken
 
nog een laagje portland cement 

 
Als ik een betonnen aanrechtblad durf te storten,
waarom dan niet ook gelijk kijken of het betegelen van een klein wandje lukt.
 

 
 
Voila! het eindresultaat:
 


Ook zelf een betonnenaanrechtblad maken? Kijk dan snel op maak zelf je eigen betonnen aanrechtblad

32 opmerkingen:

 1. Schitterend materiaal. Ik heb zelf op natuursteen-werkblad.be een composiet werkblad gekocht. Zij boden geen beton aan. Als ik dit eerder had gezien had ik beton ook nog even in overweging genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super goed gedaan. Echt heel mooi. Ik ben zelf ook bezig met een ongeveer gelijk project vandaar dat ik op jou blogspot terecht kwam. Ik heb alleen 1 vraagje. Ik vroeg me namelijk af hoe je de onderkant van de mal weg haalt. Je maakt een mal direct op de kastjes, maar hoe krijg je dan die onderkant weg. Ik kon nergens je email vinden anders had ik je wel een persoonlijk berichtje gestuurd. Ik zou het super op prijs stellen als ik je een aantal vraagjes zou kunnen stellen. Op pinterest heb ik zelf ook een aantal DIY borden staan misschien kun je daar nog wat inspiratie op doen. Veel met pallet hout en steiger hout. Je kan me vinden op pinterest onder: yaiza taihuttu. Mijn email is yaizataihuttu@gmail.com . Hope to hear from you!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Yaiza, wat ontzettend leuk dat je reageert en zelf ook creatief bezig bent. Ik zal gauw voor inspiratie op je pinterest account kijken. Ik stuur je een mail via mijn privemail omdat het om meerdere vragen gaat. Mijn website is nog under construction.

   Gr. Moena

   Verwijderen
  2. Hoi Moena echt super mooi resultaat !! maar zou ook wel willen weten hoe je de onderkant van de mal hebt weggehaald. Wij zijn ook aan het klussen en jou uitgebreide uitleg heeft ons ook aangestoken :-)

   Verwijderen
  3. hallo Mark,
   Wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. De onderkant van de mal heb ik niet verwijderd om twee redenen. Ik wilde een blad van 7 cm dik, maar dat is ontzettend zwaar. Door betonplex van 1.8 cm te gebruiken win ik optisch twee centimeter in dikte zonder dat het blad te zwaar wordt voor de kastjes.
   De tweede reden is dat mijn keuken een soort u vorm heeft en ik het blad in een geheel wilde storten. De enige oplossing is dan dat je het blad ter plekke stort. Een blad van dit formaat kan je met mankracht nl echt niet meer op z'n plek tillen.
   Betonplex heeft gelukkig de eigenschappen dat je het ook goed kan laten zitten. Nadeel van deze methode is dat je het blad zelf minder goed spiegelglad krijgt. Ik zelf vind dat wel stoer.

   Verwijderen
  4. Ga je echter voor strak en glad, kies er dan voor om het aanrechtblad apart in een kist te storten die ja na het drogen omdraait. Het blad wordt dan spiegelglad.

   Verwijderen
 3. Hoi Moena, maar hoe heb jij dan die zijkanten zo mooi strak afgewerkt. Zoals jij zegt laat je de houtplaat zitten, maar dan zie je toch die houtenrand?

  Ik wil graag hetzelfde uitvoeren vandaar mijn vraag, in ieder geval een super mooi resultaat!

  Gr Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kees,
   Dankje! Op foto twee zie je dat ik onder het houten blad een extra latje dat zo
   ' n 2 cm uitsteekt heb bevestigd. Daar tegen aan heb ik een opstaande rand bevestigd. Het cement valt hier ook in. Door dat stukje dat uitsteekt bedek je de houten plaat die blijft liggen. Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb. Succes en laat weten of het lukt.

   Verwijderen
 4. Hoi! wat ziet dat betonnen aanrechtblad er gaaf uit! Ik probeerde de site te openen bij maak zelf een betonnen aanrechtblad, maar deze pagina word niet gevonden en er treedt een error op heb je misschien een andere link voor mij ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, het klopt! De pagina is helaas verdwenen. Jammer want deze vond ik zelf erg duidelijk! Ik heb een andere link geplaatst. Misschien iets minder duidelijk, maar als je vragen hebt, stel ze dan gerust.

   Verwijderen
  2. Okee super dankjewel ik ga gelijk kijken. Mag ik misschien ook vragen hoeveel het blad heeft gekost?

   Verwijderen
  3. Ehm dat weet ik niet meer precies. Ik heb er maar een paar honderd euro voor betaald in totaal. En dat zijn dan de kosten voor de betonplex, cement, bewapening, afwerking enzo. Ik heb ook natuurlijk kosten gemaakt voor materialen en gereedschap, maar als je die aanschaft omdat je vaker klust telt dat niet echt mee. Huren is ook een optie. De breedbandschuur bijvoorbeeld heb ik gehuurd. Succes! Ben benieuwd naar het resultaat. Laat je dat nog even weten?

   Verwijderen
 5. Hoi! Super mooi blad zeg, dat heeft voor een hoop inspiratie gezorgd. Ik ga dit weekend mijn betonnen blad afwerken. Ik heb dezelfde techniek als de jouwe aangehouden en stoor me ook niet aan het grove oppervlak, maar het mag wel ietsje gladder. Klopt het dat je na de eerste keer schuren nog een dun laagje portland cement mag aanbrengen en dan na ongeveer drie weken uitharden met de definitieve afwerking (was, olie) kan beginnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Marloes,
  Dat klopt helemaal!
  Succes! Ben benieuwd naar het eindresultaat.

  Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Moena, het is gelukt hoor! Met hier en daar een oppervlakte scheurtje... maar dat hoort bij de look, heb ik besloten. : ) Over drie weken waxen of olien en dan genieten van het resultaat. Nogmaals bedankt!

   Verwijderen
  2. Top! en wat fijn! Plaats je t.z.t. een fotootje in mijn gastenboek op www.pimpish.nl? (weet niet eens of dat eiogenlijk wel kan) of versturen naar info@pimpish.nl.?

   Groetjes Moena

   Verwijderen
 7. Gaaf! Wij zijn ons ook aan het verdiepen in een betonnenblad. Ik ben alleen benieuwd hoe je de rand van de bekisting bij de muur hebt gemaakt? Anders zit daar toch een dikke naat? En hoe heb je de uitsparingen spoelbak en kookplaat precies aangepakt? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi,
   zoals je op afbeelding 6 kunt zien heb ik geen bekisting aan de muurzijde gemaakt. Om te voorkomen dat het blad aan de muur hecht heb ik tape tegen de muur geplakt ter hoogte van het uiteindelijke blad. Er ontstaat op deze wijze geen naad en het kiertje kan je prima dichtkitten.
   De uitsparingen voor de spoelbak en kookplaat is echt een precies werkje. Het gaat er vooral om goed te meten. Het luistert nauw en is echt millimeter werk. Ik zal proberen het inzichtelijk te maken.
   de betonplexplaten zijn 1,8 cm dik. Ik wilde uiteindelijk een blad van 7 cm dik. Dat betekent dat de opstaande randjes waarmee ik de buitenkant van de kist maak dus 8,8 cm hoog moeten zijn. je moet namelijk rekening houden met een extra 1.8 cm van het hulplatje wat je aan de onderkant van het liggen blad bevestigt om de randen van het houten bad uiteindelijk te bedekken. De betonplex plaat blijft immers op zijn plek en zorgt voor een optisch dikker blad. Omdat de uitsparing van bijvoorbeeld het kookgedeelte op het blad bevestigd worden (m.b.v. stoelhoeken) dienen deze latten exact 5.2 cm hoog te zijn. Hou goed rekening met de afmetingen van je spoelbak en deze dien je voor het bevestigen van je betonplexplaat aan het keukenblok al er uit te zagen, zodat je niet achteraf ingewikkeld zaagwerk moet doen. Zorg dat je goed bepaalt waar je spoelbak en kookplaat komen en houdt rekening met extra bewapening op de zwakke en smalle delen. Dat had ik dus niet gedaan. Het houdt onder de kookplaat heb ik laten zitten. dat zit daar niet in de weg omdat mijn kookplaat niet dikker dan 5 cm is.

   Ik hoop dat dit lange verhaal zo een beetje duidelijk is. Zo niet stuur anders even een mail naar info@pimpish.nl

   Verwijderen
 8. Dag Moena,

  Ziet er goed uit! Ook ik heb een paar vragen.. Hoe heb je dat extra randje (voor wegwerking onderkant bekisting) bevestigd aan de bekisting? Is er geen risico dat het exra randje het gewicht van het beton niet houdt?
  Heb je het betontriplex nog ergens mee voorbehandeld zodat het goed losliet? Wat voor materialen heb je gebruikt voot het beton en hoeveel?

  Alvast bedankt voor je antwoord

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi, ik vermoed dat deze vragen vaker terug zulken komen, dus ik zal heel snel een tekening maken waarin ik de werkwijze probeer uit te leggen. Het randje is slechts 2 cm dik dus dat bezwijkt niet onder het gewicht. Ik heb siliconenspray gebruik voor de delen van de bekisting die los moesten en dat ging prima.

  Op http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/48413-maak-je-eigen-keukenblad-uit-beton.html zie je een prima beschrijving voor de verhoudingen. Ik heb zelf cement met portland gemengd en er nog waterafstontend spul in verwerkt. Ben de naam ervan even vergeten. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hi knap gedaan ziet er super uit!
  ik heb een vraag, waarmee heb je het afgewerkt? een lak een wax of een olie?
  en welke?
  heb je er nog iets van kleurstof erdoor gemengd?
  en als laatste hoe breed is de rand? ik vind de verhouding erg mooi
  gr d

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Danny,
  Dnakjewel!
  Ik heb het blad afgewerkt met een pu-lak van een speciaalzaak. Er zijn verschillende opties en daar kan je je het beste zelf over laten informeren. Ik wilde een absoluut waterdichte toplaag. Ik heb er geen kleurstof doorheen gedaan, maar de verhouding tussen de zandcement en het portlandcement zorgt voor een iets donkerdere kleur. Portland is wat donkerder namelijk. De betonplex is 1.8 cm dik en daar heb ik 5.2 cm beton in gestort. Dat maakt een totale dikte van 7 cm.
  Succes! Ik zou het leuk vinden als ik het eindresultaat zou mogen bewonderen.

  Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt heel handig om zo in stappen te zien hoe je een klus als deze aanpakt. Erg mooi wat je van het DIY keukenblad hebt weten te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lots of thnx! Ben er nog steeds erg blij mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook erg onder de indruk! Een mooie, strakke keuken waar je zo te zien flink de handen voor uit de mouwen hebt gestoken. Vind je fornuis met afzuigkap en de strakke tegels ertussen ook bijzonder geslaagd, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een super mooi idee zeg! Nooit geweten dat het zo gemakkelijk zo gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi resultaat! In jou bericht praat je over zandcement in combinatie met portland. Op een andere site wordt er gesproken over constructiebeton. Wat is sterker en of beter?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moena, hoe ziet jou betonnen aanrechtblad er nu uit, nu het al een paar jaar ligt?
  Zijn er veel vlekken? krijg je te maken met betonrot?
  gr marian

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi maar dat eind papje is dat alleen portland of zit daar meer in ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, sorry voor mijn late reactie. Er zit idd alleen portland in.

   Verwijderen

Vragen of reacties?